Нема казне за путнике који забораве месечну карту

Путници који су заборавили месечну карту убудуће неће плаћати доплатну карту.

Да би изашла у сусрет својим корисницима који редовно купују месечне карте Дирекција за јавни градски превоз подржала је Центар за заштиту потрошача Форум, и покренула иницијативу пред градским већем за измену одлуке о градском превозу.

Директор Дирекције за јавни градски превоз Саша Петронијевић каже да је пракса показала да је веома чест случај да приликом контроле пуници кажу да имају месечну карту, али да су је заборавили код куће. Уколико је заиста тако више неће морати да брину.

„Ми смо хтели да изађемо у сусрет нашим корисницима који редовно купују месечне карте. Уколико је заиста заборавио карту, контролор ће путнику да напише опомену, или доплатну карту, али је путник у обавези да у року од три дана донесе Дирекцији за јавни превоз града Ниша карту на увид. Битно је да је карта купљена дан раније него што је путника затекла контрола у аутобусу без карте“, објаснио је Петронијевић.

Секретар Центра за заштиту потрошача Форум Перица Стојчев каже да је до иницијативе дошло због учесталих жалби потрошача.

„Ми смо морали да реагујемо на тај начин, пошто према постојећем правилнику о заштити потрошача нисмо могли никако да им помогнемо. До сада су се изједначавали и они који су имали месечне карте, а заборавили су је, и они који немају никакву карту. Плаћали су исту казну, исту доплатну карту, исто им се подносиле пријаве код судије за прекршаје“, истакао је Стојчев за Нишке Вести.

Исто правило ће важити и за кориснике старачких легитимација, за основце и друге који користе легитимације за превоз и оне који су повлашћени када је градски превоз у питању.

Ново правило мотивисаће Нишлије да у већој мери купују месечне карте, сматрају у удружењу потрошача.

На тај начин ће се смањити и манипулације путника, тако да више „шверцери“ неће моћи да се „ваде“ на то да су карту заборавили.

Прочитајте и:

ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР (CALL CENTAR)

Телефони за информације о реду вожње, приговоре, жалбе и сугестије на пружање услуга јавног превоза путника и понашање возног особља су:

018/505-656, 018/505-665 и 066/80-60-045

Телефони за бесплатне позиве у оквиру фиксне мреже за рекламације на опомене и доплатне карте:

0800/018-802

Email: info@jgpnis.rs i callcentar@jgpnis.rs